Γιαλαντζί Συνταγή για Λυχναράκια !

Πρώτον, ξεκαθαρίζουμε ότι τα λυχναράκια είναι ένα σχήμα που δίνουμε στα καλιτσούνια.Καλιτσούνια και όχι καλτσούνια είναι η κρητική ονομασία.
Πάσχα 2012
Δεύτερον, ξεκαθαρίζουμε ότι καλιτσούνια δεν είναι κάθε καρυδιάς πιτάκι όπως λέγονται στα Χανιά καλιτσούνι με χόρτο με μυζήθρα με κρέας κλπ το'χουν καταντήσει όπως οι Θεσσαλονικείς με τη μπουγάτσα.Αυτά που λένε αυτοί καλιτσούνια είναι τηγανιτά πιτάκια.Μυζηθρόπιτες, χορτόπιτες κλπ.Τα καλιτσούνια είναι Πασχαλινό γλύκισμα με ζύμη και γλυκιά μυζήθρα.Φτιάχνονται όμως και σε άλλες χαρμόσυνες περιστάσεις ενίοτε.
Και τώρα θα δώσουμε τη συνταγή.



1.Είναι Μεγάλο Σάββατο πρωί και μόλις γυρνάτε από την εκκλησία η γιαγιά βάζει μπρος τα καλιτσούνια. Προθυμοποιείστε να βοηθήσετε γιατί το να βοηθάς τη γιαγιά είναι εκτός από ευγενική χειρονομία και ευχάριστη διαδικασία
2 Η μητέρα σας ωρύεται: Έτσε θα σάξεις καλιτσούνια;;;;;;;;Πήγαινε ν'αλλάξεις να μη λερώσεις τα ρούχα σου κι ίντα θα βάλεις το βράδυ στην Ανάσταση;
3 Η γιαγιά σας κοιτάει με φρίκη και απορία που σκοπεύατε να τη βοηθήσετε φορώντας τα "σκολινά" σας και πάει στο μέσα σπίτι να ξεκινήσει μέχρι να αλλάξετε και να ρθείτε.


Διάβασε τη συνέχεια στο νέο μου blog despina's studio

Related Posts

12 σχόλια

  1. Α στο καλό! Με τα σούρτα φερτα πέρα δώθε μου άνοιξε η όρεξη! Πότε τρώμε? Πείνασααααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είδες Iatridis; η συνταγή έχει προβλέψει και την καύση των παραπάνω θερμίδων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!! ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ,ΠΙΟ ΓΕΡΑ ΑΠΟ ΑΒΓΑ,ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΑ ΑΠΟ ΑΡΝΙΑ :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To Aγιο Φως της Ανάστασης
    να λάμψει στη ζωή σου
    και όλου του κόσμου οι χαρές
    να βρίκονται μαζι σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι μου θύμισες τώρα!
    Ακριβώς την ίδια διαδικασία ζούσα κι εγώ μέχρι πριν μερικά χρόνια, αν κι εμείς κάναμε τα προζυμένια, οπότε η διαδικασία κρατούσε δύο μέρες και τα περίσσια κρεβάτια του σπιτιού αποτελούσαν τόπο ξεκούρασης των (επιμελώς σκεπασμένων με χιράμια) καλιτσουνιών μέχρι ν΄ανεβούν. Φυσικά, όλο και κάποιος ξεχνιόταν και καθόταν πάνω τους!
    Χρόνια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Egw exw thn e3hs aporia... Oi giagiades kai oi manades mas exoun teleiwsei oles thn idia sxolh???? Poso idia mporei na einai auta ta biomata pou exoume? Foberh istoria!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε sam στα προζυμένια με έδιωχναν ακριβώς για το λόγο που αναφέρεις

    Ανώνυμε επισκέπτη, αυτή πραγματικά είναι μια άλυτη απορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Δεσποινα! Ωραια η περιγραφη. Οσο για το ΄΄μεσα σπιτι΄΄ να ξερες ποσες ομορφες ανμνησεις μου ξυπνησες! Να σαι καλα!!!Και ναι, ολα τα κρητικοπουλακια λιγο πολυ τα ιδια βιωματα δεν εχουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον,Μαρία μου,το σωστό είναι "είχαμε" γιατί δεν είμαι σίγουρη ότι σήμερα είναι το ίδιο,ποιος ανάβει πια τον ξυλόφουρνο...;

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου