Dura lex, sed lex


Σκληρός ο νόμος αλλά νόμος!
Σχολιάζω και την επικαιρότητα με λατινικά ρητά και μετά λέω ότι δεν ξέρω κιόλας...Μήπως αντί για άγνωστο θέμα να δείξω στον κύριο καθηγητή την ανάρτησή μου;(μη γελάς βρε,μπορεί να με λυπηθεί και να με περάσει λόγω βλακείας...)

Βέβαια,η απαγόρευση του καπνίσματος δεν είναι το θέμα που με καίει.Όσοι με ξέρουν,θα απορήσουν μ΄αυτή τη δήλωση γιατί ξέρουν επίσης ότι δε μπορώ να ζήσω χωρίς τσιγάρο,ότι στην Αλεξανδρούπολη,όταν δεν είχα πει ακόμα στους γονείς μου ότι καπνίζω έβγαινα νύχτα έξω για μια τζούρα,σε θερμοκρασίες σχεδόν πολικές,ότι έχω διανύσει χιλιόμετρα στη μέση της νύχτας για να βρω περίπτερο ανοιχτό.Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα,αυτό που με καίει πιο πολύ είναι που με τις απαγορεύσεις αυτές μας βάζουνε τρικλοποδιά στη σκέψη,μας κάνουν να νομίζουμε ότι επαναστατούμε αντιδρώντας σ'αυτό το -ελεϊνό- μέτρο,κι αφήνουμε αναπάντητα και απαρατήρητα άλλα μέτρα και άλλες απαγορεύσεις ρητές ή μη.

Κυρίως μη.



Γιατί μπορεί να μην απαγορεύεται π.χ.να πας για κάμπιγκ σε μια ερημική παραλία με την κολλητή σου αλλά δε νομίζω ότι θα το κάνετε.Κι όχι επειδή είστε τσακωμένες.

Μπορεί να μην απαγορεύεται...Είναι μεγάλη η λίστα μου με αυτά που δεν απαγορεύονται αλλά δε μπορούν να γίνουν,μ΄αυτά που απαγορεύονται αλλά κάποιοι τα κάνουν και μένουν ατιμώρητοι γιατί,ξέχασα να σας το πω, παραγράφονται κατόπιν διετίας,μ΄αυτά που επιτρέπονται αλλά οι ίδιοι τα ΄χουμε εξοστρακίσει απ΄τη ζωή μας βάζοντας πάνω ταμπελίτσες όπως "μπανάλ" , "ξεπερασμένο" , "ξενέρωτο" ,"φλώρικο" και άλλα πολλά.

Είναι μεγάλη η λίστα και δε μπορώ να συνεχίσω αυτή τη στιγμή αφενός γιατί διαβάζω Carmina Burana κι ένα άθλιο βιβλίο για τον Τίτο Λίβιο,που μόνο για το Λίβιο δε λέει μέσα, και αφετέρου γιατί αναρωτιέμαι:
δηλαδή τώρα δε θα μπορώ να καπνίζω στη σχολή και να πετάω το τσιγάρο μου κάτω εκτός απ΄τις σπάνιες φορές που βρίσκομαι κοντά σε μια απ τις 3 σταχτοθήκες των εννιά ορόφων;Αυτά είναι διλήμματα...

Related Posts

14 σχόλια

  1. Τεράστια κουβέντα ανοίγεις!! Σε ένα θα σταθώ, το τσιγάρο σκοτώνει και τους μεν και τους δε!!

    Καλημέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Σκληρός ο νόμος αλλά νόμος!"
    Είναι τόσο σκληρός που τον βάφτισαν Βιτάμ...
    Ηρέμησε Δέσποινα. Στην Ελλάδα ζεις, υπάρχει ελπίς (για το τσιγάρο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα !! Άρχισα να καπνίζω δικά μου τσιγάρα από τα 18, ουσιαστικά κάπνιζα πολύ νωρίτερα γιατί κάπνιζε ο πατέρας μου μέσα στο σπίτι...
    Την πρώτη φορά το έκοψα προσωρινά για μια διετία, τη δεύτερη -εδώ και τέσσερα χρόνια- πιστεύω όριστικά !!

    Εν γένει είμαι κατά των απαγορεύσεων, ιδεολογικά επιλέγω περισσότερο φιλελεύθερες εκφράσεις. Εδώ (όπως έγραψα και στο blog μου) είναι ξεκάθαρα θέμα παιδείας!!

    Να μάθουμε να σεβόμαστε, να μάθουμε το πόσο και τι βλάβη προκαλούμε, να μας μιλήσει κάποιος για το αποτέλεσμα... Και μετά να αποφασίσουμε!!

    Και να ξέρουμε ότι αν καπνίζουμε δεν θα έχουμε π.χ. δωρεάν περίθαλψη για ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα, θα έχουμε όμως δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες βοήθειας για το κόψιμο του τσιγάρου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ....ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΝΟΜΟΙ!!!!!!!!!!!ΕΙΔΩΜΕΝ !! ΣΤΑΜΑΤΗΣ .- ΚΑΛΟ !!1 http://snsarfara.blogspot.com ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενας που καπνίζει 20 τσιγγάρα την μέρα , στα είκοση 20 χρόνια είναι σίγουρο ότι έχει πιθανώτητα ένα στα τρεία να φύγει με ΚΑΡΚΙΝΟ Πνεύμονος !! Σταμάτης . http://snsarfara.blogspot.com ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. υπαρχει και ενα αλλο λατινικο ρητο....
    dum spiro spero...

    αλλα η λατινικη ειναι γλωσσα νεκρων!!!!!!!!

    την υγεια μου να εχω να καπνιζω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @άτομο,ευτυχώς που τώρα έχουμε δωρεάν περίθαλψη και στις ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα,όπως και δωρεάν παιδεία.Διαφωνώ με το θέμα της περίθαλψης ,όπως κατάλαβες,ο καπνιστής είναι διπλά φορολογούμενος πολίτης στο κάτω κάτω την περίθαλψη τη δικαιούται,διαφορετικά να αφαιρεθεί η φορολογία απ τα τσιγάρα για να βάζουμε κάτι στην άκρη για τους γιατρούς(αφού το θέτεις έτσι λες και οι μη καπνιστές δεν προσβάλλονται από ασθένειες που παραδοσιακά σχετίζονται με το κάπνισμα).Και κάτι ακόμα: οι έγκυες πρέπει να ενημερώνονται για το αποτέλεσμα πχ ότι πιθανόν ανάλογα με την πολυπλοκότητα της κύησης να υποβληθούν σε καισαρική τομή και μετά να αποφασίζουν αν θα γεννήσουν.Και να ξέρουν ότι δε θα έχουν δωρεάν περίθαλψη κατόπιν καισαρικής αλλά θα έχουν υπηρεσίες δωρεάν άμβλωσης και δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη κατόπιν αυτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεσποινα δεν θα σχολιασω τον νομο. Στο δικο μου μαγαζι εβγαλα αδεια για να καπνιζουν οι πελατες μου κι εγω φυσικα. Θελω ομως να σου δωσω μια πρακτικη συμβουλη για να μην ψαχνεις τασακι.
    Λοιπον εχεις μεσα στην τσαντα σου ενα μπουκαλακι του νερου και μεσα εχεις λιγο νερακι. Εκει θα σβηνεις το τσιγαρακι σου και θα γλυτωνεις τον ποδαροδρομο.
    Καλο απογευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για μενα ο νομος λιγο πολυ ειναι σωστος.Καλο ειναι εμεις οι καπνιστες να μην βλαπτουμε εκεινους που δεν καπνιζουν.Απο κει και περα,μη φθασουμε και σε ακρα ,ξαφνικα να γινουμε τιποτα δακτυλοδειχτουμενοι...!Ετσι πρεπει να υπαρχουν χωροι καπνιστων ,και μη καπνιστων παντου ,να κανονιζει ο καθενας την πορεια του..οπως καταλαβαινει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τhanks για τα σχόλια αλλά μήπως δεν είναι εκεί το θέμα?δεν ανάρτησα ένα ακόμα ποστ περί του νόμου,για άλλο πράγμα μιλάω,απλά ο νόμος ήταν η αφορμή.τρελοκούνελε μόνο εσύ με καταλαβαίνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κάτι πήγες να κάνεις εκεί στην αρχή με το "dura" και το "l(at)ex" (εμένα αλλού πήγε το πονηρό μυαλό μου :-D) αλλά μετά μου το χάλασες!!!
    χαχαχα!

    αμάν πια με το κάπνισμα και την παροιμιώδη ασέβεια του έλληνα για τους νόμους...όταν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας, τότε οποιαδήποτε κριτική ή επιχειρηματολογία -κατά την άποψη μου- στερείται ερείσματος...κάνει ο καθένα ότι θέλει με την υγεία του, αλλά δεν μπορεί να βλάπτει την υγεία των άλλων....είναι σαν να μολύνεις μια δεξαμενή, σαν να κολλάς εσκεμμένα τον άλλο μια ασθένεια, σαν να του καρφώνεις με το έτσι θέλω στο χέρι τη σύριγγα με το ναρκωτικό σου...

    dura λόγια, sed λόγια!!!

    (sorry που δεν ξέρω λατινικά!!!)

    byeee;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όσον αφορά την δωρεάν περίθαλψη και την φορολογία συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!
    Όχι δυο μέτρα και δυο σταθμά!
    Άλλωστε τίνος είναι τα λεφτά???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΚΑΚΟ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΑΦΟΥ ΚΑΠΝΙΖΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ 3 ΠΑΚΕΤΑ.....ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΡΙΑΣΩ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟ....ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΠΝΙΣΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3 ΠΑΚΕΤΑ.....ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΠΑΣΤΡΕΨΟΥΝ....ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΩ?
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @fresco ούτε κι εγώ ξέρω λατινικά κι αυτό είναι το πρόβλημα γτ δίνω σήμερα wish me luck!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου