ΟΡΙΣΜΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

προδημοσίευση από το "Λεξικό φιλοσοφικών όρων" της Δέσποινας 


Το να ορίσεις μια έννοια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί γνώσεις, εξειδίκευση, κριτική και αφαιρετική ικανότητα και πολλά άλλα ανάλογα με το είδος του ορισμού που θέλεις να διατυπώσεις.

Πρώτα απ' όλα λοιπόν πρέπει να ορίσεις την ίδια την έννοια του ορισμού. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να καθορίσεις ορισμένες παραμέτρους όπως το σε ποιους απευθύνεται ο ορισμός και για ποια χρήση προορίζεται. Ορισμός επομένως είναι ένα σαφές και σύντομο σύνολο προτάσεων που διευκρινίζει τι είναι μια έννοια, ένας όρος ή μια οποιαδήποτε λέξη και τη διαχωρίζει από τις άλλες.



Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και αφού δηλώσω ότι οι ορισμοί που θα δώσω παρακάτω απευθύνονται μεν σε όλους εσάς αλλά διατυπώθηκαν για προσωπική χρήση και ελπίζοντας ότι αυτή η δήλωση κατοχυρώνει τα πνευματικά μου δικαιώματα καθώς και τα δικαιώματα έκδοσης, ανατύπωσης και χρήσης, προχωρώ στην περίφημη διατύπωση ορισμένων ορισμών, αναδιατύπωση καλύτερα, που θα προκαλέσει αίσθηση και θα συζητηθεί στους φιλοσοφικούς κύκλους.

ΧΑΟΣ: Η κατάσταση που επικρατεί στο 2 επί 3 δωμάτιό μου όταν επιστρέφω από ταξίδι και πρέπει να αδειάσω τις βαλίτσες. Δεδομένου ότι ταξιδεύω συχνά το χάος επανέρχεται περιοδικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συνώνυμα: μπάχαλο Αντώνυμα: ευταξία

ΜΕΣΟΤΗΤΑ: Η μεσότητα ορίζεται ως το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκομαι κάθε φορά που πρέπει να πάρω μια απόφαση που έχει δύο ή περισσότερες πιθανές εναλλακτικές. Ιδιότητες της είναι ότι δεν κλίνει ούτε προς τη μία, ούτε προς την άλλη, είναι σταθερή και δε βοηθάει για τη λήψη της απόφασης αν δε συνδυαστεί με άλλες φιλοσοφικές έννοιες. Εισηγητής της έννοιας της μεσότητας στη διανόηση υπήρξε ο Αριστοτέλης τον οποίο και ευχαριστώ για τη συμβολή του στη διαμόρφωση της θεωρίας μου.

ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ: Ορίζεται ως το σύνολο των υπέροχων ιδεών που έχω κατά καιρούς, οι οποίες παραμένουν ανεφάρμοστες και αναξιοποίητες λόγω ελλειψης πόρων και υποδομής. Ένας τρόπος για να κατανοήσουμε την έννοια "κόσμος των ιδεών" είναι να αναλύσουμε  την αλληγορία με το μύθο του σπηλαίου που θα παρουσιαστεί σε επόμενη ανάρτηση.

                                

Related Posts

9 σχόλια

  1. Ο Μύθος του σπηλαίου είναι εξαιρετικός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλό μήνα Δέσποινα!!!!
    ελλη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντάξει θα τις εφαρμόσεις τις ιδέες σου στο μέλλον, μην βιάζεσαι!
    Ωραία τα λες, καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δέσποινα Καλό μήνα!
    Με αγωνία περιμένω να ξεδιπλώσεις το μεγαλείο των φιλοσοφικών σου αναζητήσεων. Ο μύθος του σπηλαίου είναι πράγματι εξαιρετικός κι αξίζει να γίνει περισσότερο γνωστός, θα βοηθήσεις????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αφου μπορεις και τακτοποιεις
    το χαος κατα τακτα διαστηματα εισαι
    θεά!
    να εισαι παντα καλά
    με καλη διαθεση

    καλο σου βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΠΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ.ΟΛΑ ΚΑΛΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με το καλό το πόνημα συνάδελφε!! Και μπράβο που τολμάς και κάνεις έρευνα σε έναν κλάδο τόσο αρτηριοσκληρωτικό όσο ο δικός μας.

    Σε γλυκοχαιρετώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου