Εξελληνισμός τώρα!

ή αλλιώς ο Άδωνις που έκρυβα μέσα μου!


Σκεφτόμουν χτες πριν κοιμηθώ ότι παλιά αλλάζαμε τα ξενόφερτα ονόματα επί το ελληνικότερον κι έτσι ο Sheakespeare γινόταν Σακεσπήρος , ο Roger Bacon Ρογήρος Βάκωνας , o Descartes Καρτέσιος κ.ο.κ
Προσπάθησα λοιπόν να μετατρέψω σε ελληνικά τα ονόματα σύγχρονων διασημοτήτων και ιδού τα αποτελέσματα:


Beyoncé=Μπιγιονσέ : Επειδή κανένα ελληνικό θηλυκό ουσιαστικό δεν τελειώνει σε -ε το όνομα πρέπει να αποκτήσει κατάληξη -α ή -η. Επομένως έχουμε 2 επιλογές Μπιγιονσή ή Μπιγιονσία από τις οποίες προτιμούμε τη δεύτερη γιατί διαθέτει και υποκοριστικό Σία.


Ricky Martin-Ρίκι Μάρτιν: Το όνομα πρέπει να αποκτήσει κατάληξη αρσενικού ουσιαστικού και ε συνοπτικές διαδικασίες θα γίνει Ερρίκος Μαρτίνος , που είναι και αριστοκρατικό όνομα.


Jay-Z-δεν-ξέρω καν πώς προφέρεται στα ελληνικά: Αυτό το περίεργο όνομα θα εξακολουθήσει να είναι περίεργο και μετά τον εξελληνισμό του. Θα γίνει λοιπόν Ζέης-Ζης και θα κλίνεται κατά τα συνηρημένα ρήματα σε -έω αλλά όπου εκείνα έχουν -ει αυτό θα αντικαθίσταται με -η.




Μετά από αυτές τις σκέψεις κοιμήθηκα σαν πουλάκι!

Related Posts

8 σχόλια

  1. Νομίζω ότι η Μπιγιονσέ δεν πρέπει να γίνει Μπιγιονσία αλλά Βιγιονσία. Όπως ας πούμε η Μπεατρίς γίνεται Βεατρίκη.Το Ερρίκος Μαρτίνος μου άρεσε πάρα πολύ για τον Ρίκι Μάρτιν. Νομίζω πρέπει να του το προτείνεις να το χρησιμοποιεί γενικότερα! Τώρα αυτό του Jay-Z μου θύμισε λίγο το Zeus=Δίας.Καμία σχέση βέβαια αλλά τι να κάνουμε. Άσε που με ξενίζει λίγο ότι ένα κύριο όνομα το εντάσσεις σε κατηγορία ρημάτων... Μήπως να κάνεις καμιά επανάληψη στ' αρχαία σου;; ( :-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τη Μπιγιονσέ το δέχομαι , είναι καλύτερο .
    Όσο για τ'αρχαία μου είναι μια χαρά, το όνομα αυτό είναι ανώμαλο!Πώς λέμε Κλει-ω και έχει κατάληξη ΣΑΝ του ρήματος;Ε, αυτό έχει και κλίση ΣΑΝ του ρήματος. Άσχετη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντάξει, εντάξει, μη συγχύζεσαι... Αφού το λες εσύ, εντάξει. Τα αρχαία σου είναι άπταιστα. Βέβαια το εξελληνισμένο όνομα της "Βιγιονσίας" είναι λίγο ελεεινό...αλλά τι να κάνουμε, ας έχει κι αυτή κάτι στραβό, όλα τα άλλα της πάνε μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελπίζω να είναι μόνο αυτή η πτυχή του Άδωνι που κρύβεις μέσα σου!
    Ενδιαφέρον πάντως έχει η Ελληνική απόδοση των ονομάτων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τουλάχιστον μετά από όλα αυτά, σε πήρε γρήγορα ο ύπνος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ:))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μπράααααααααβο το πουλάκι μου :-DDD

    είσαι έτοιμη για γραμματέας του adonissssssss

    :-DDDDDDDDDDDD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σε παρακαλω πολυ, μη μου πειραξεις το suspect !
    πλιιιιιζ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου