ΘΑ ΣΚΙΣΩ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΥ…ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΡΩ

Πριν καιρό γινόταν πολύς λόγος για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και το άρθρο 16 του Συντάγματος. Πριν παρασυρθώ και επεκταθώ στα υπόλοιπα άρθρα που παραποιούνται χωρίς να πάρουμε χαμπάρι, αρχίζω να εκθέτω τις απόψεις μου επ’ αυτού γιατί ως φοιτήτρια και μη πτυχιούχα με κόβει και με καίει το θέμα.



Έρχεται λοιπόν η τύπισσα της ΚΝΕ στο αμφιθέατρο που κάθεσαι να παρακολουθήσεις ένα ρημαδομάθημα και σου πασάρει το φυλλαδιάκι και το παραμυθάκι. Μπλα…μπλα….μπλα…. διαμαρτυρία… Τετάρτη… μπλα…μπλα… μπλα… προπύλαια…. μπλα… μπλα…. μπλα…. υποβαθμίζουν το πτυχίο μας…. μπλα… μπλα… μπλα… τα γνωστά.


Γνωστό το κόλπο.Τετάρτη και Παρασκευή (κανόνας σου λέω, 6 χρόνια μπαινοβγαίνω εκεί μέσα, you have to believe me ) η Φιλοσοφική κλείνει μετά τις 12 συνήθως με απόφαση της κοσμητείας. Κι αυτό γιατί κάθε φορά η κάθε παράταξη θέλει να διαμαρτυρηθεί κατά κανόνα στα Προπύλαια και πρέπει σύσσωμμοι οι φοιτητές να ακολουθήσουν και για να γίνει αυτό πρέπει να μην έχουν μάθημα. Αδειάζει  λοιπόν η σχολή, 15 τμήματα, με τις ευλογίες της κοσμητείας και των καθηγητών και γεμίζουν οι καφετέριες περιμετρικά της πανεπιστημιούπολης και της Σόλωνος. Πού κολλάει η Σόλωνος με τη Φιλοσοφική θα μου πεις. Και θα σου πω. Που ζεις αγάπη μου; Στη Σόλωνος στεγάζεται η Νομική λέμε. Και πού αλλού θα βρει γκόμενο όλο αυτό το κοριτσομάνι; Και να μην είναι κι όποιος κι όποιος , δικηγόρος και με πλούσιο μπαμπά κατά προτίμηση και να την αποκαταστήσει κιόλας μετά τις σπουδές της την κοπέλα, μη μείνει έτσι.
Το΄χασες λίγο το ξέρω. Και το ερώτημα που θέλεις να μου απευθύνεις είναι: Ποιος πήγε τελικά στα Προπύλαια; Μα ποια Προπύλαια, χρυσό μου; Προφάσεις εν αμαρτίαις, τι σου λέω τόση ώρα;
Ναι, γλυκέ μου σύντροφε, εγώ απαξιώνω με τα λεγόμενά μου τους φοιτητικούς αγώνες….Έχεις δίκιο….Όχι, δεν είναι απαξιωμένοι από μόνοι τους…Ναι, εμένα περίμεναν. Δεκτή η ένστασή σου.
Και φτάνω στην υποτιθέμενη υποβάθμιση του πτυχίου που επαγγέλονται όσοι δε θέλουν να πειραχτεί το άρθρο 16. Ότι τώρα δηλαδή το πτυχίο δεν είναι υποβαθμισμένο; Ότι η παιδεία είναι δωρεάν και δεν πρέπει να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και να την πληρώνουμε; Δε μου λες, αγορίνα μου, τα λεφτά που πλήρωναν οι γονείς σου στα φροντιστήρια για να περάσεις στη νομική τα ξέχασες; Το ότι η ρημάδα η τύχη (το σύστημα, ζόμπι, δεν υπάρχει τύχη) σ’έριξε στο Φου Που Ψου το ξέχασες; Τα λεφτά που δίνεις να νοικιάζεις τη γκαρσονιέρα (γκομενομαγνήτη κατά τη γνώμη σου) τα υπολογίζεις; Τους απανωτούς καφέδες στο κυλικείο, στο Θησείο και αλλού τους έβαλες στο λογαριασμό; Γιατί λοιπόν, πουλάκι μου, να μην πλήρωνες τα δίδακτρά σου , να σπούδαζες αυτό που θέλεις και να παρακολουθούσες και κανα μάθημα αντί να φτιάχνεις τον οδηγό του καλού εσπρέσσο δοκιμάζοντας τον ζεστό και κρύο σ’ όλα τα καφέ της Αττικής; 

Άσε που, χαρά μου, ναι, εσύ, που μου’ λεγες ότι η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων που ήταν στα σκαριά πριν μερικά χρόνια θα είχε ως αποτέλεσμα τι άλλο; Την υποβάθμιση του πτυχίου. Να σου θυμίσω κάτι. Η αξιολόγηση έγινε, το πτυχίο σου δεν υποβαθμίστηκε. Γιατί για να σου υποβαθμίσουν το πτυχίο πρέπει να το πάρεις πρώτα , και δεν το βλέπω. Ούτε για σένα, ούτε για μένα.



Related Posts

6 σχόλια

  1. ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι! Φωνάζουν και διαμαρτύρονται όλοι για τα ιδιωτικά κολλέγια όταν ήδη η -και καλά-δωρεάν δημόσια παιδεία παίζει στο τέλος με μια σούμα να βγαίνει πιο ακριβή και να μην σπουδάζεις κι αυτό που θες.
    Όταν αποφάσισα να σπουδάσω σε πιο μεγάλη ηλικία το Ιδιωτικό κολλέγιο στο οποίο απευθύνθηκα μου ζητούσε πάνω κάτω 3000-4000 τον χρόνο για δύο χρόνια και το ΕΑΠ μου ζητούσε 8400 ευρώ συν 3000 σε φροντιστήρια για οικονομικά δηλαδή 11.400 για 4 χρόνια (που όμως δεν είναι ποτέ 4 γιατί η παρακολούθηση εξ αποστάσεως από έναν ενήλικο που εργάζεται είναι δύσκολη υπόθεση κι έτσι κανείς δεν τελειώνει στην ώρα του).
    Το ιδανικό θα ήταν η δημόσια παιδεία να ήταν και δωρεάν και επιπέδου.
    Αφού όμως δεν μπορεί να είναι τίποτα από τα δύο, ας την ιδιωτικοποιήσουν να χουμε τουλάχιστον το δικαίωμα επιλογής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεσποινα μην τολμήσεις να λες ότ δεν θα το πάρεις..Με ακούς;Έφτασες εδώ ..Και να μη σε αφήνουν εσύ πάλεψε να το πάρεις..Θα χεις μεγαλύτερη δύναμη..Πάντως σχετικά με όσα λες ,έχω να πω πολλά ,"φοιτήτρια"ούσα εγώ ,η κόρη μου ,3 ανήψια μου και η βαφτιστικιά μου..ΠΟΛΛΆ για μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρυματα σε όλη την Ελλάδα..Όσο για τα ιδιωτικά είμαι υπέρ αλλά έχω και μερικές απορίες που δεν είναι για να τις εκθέσω επί του παρόντος..Για αυτό θα σου πω κάποιες απόψεις μου γενικές και ειδικές ..Ναι στα πανεπιστήμια όπου οι καθηγητές θα νοιάζονται να σε βγάλουν ολοκληρωμένο επιστήμονα,ναι στα Πανεπιστήμια με καινούργιο και ανανεωμένο Πρόγραμμα Σπουδών,ναι στο Πανεπιστήμιο που θα σου δίνει τους χ'ωρους ,τα εργαστήρια και το υλικό που χρειάζεσαι για τη φοίτησή σου,ναι στα Πανεπιστήμια που θα σου προσφέρουν σταθερές ώρες διδασκαλίας,ναι στο να επιλέγεις το τμήμα που θες να φοιτήσεις γιατί θα είναι η πρώτη σου επιλογή ή η κλίση σου-(πάντα είμαστε καλύτεροι αν αυτό που κάνουμε το θέλουμε κιόλας),ναι στην ανώτατη εκπάιδευση που θα σε προετοιμάζει για ό,τι θα συναντήσεις στην αγορά εργασίας που είναι ένας χώρος αδηφάγος..Για όλα αυτά ένα ΝΑΙ μεγάλο Για να πάψουμε να βλέπουμε παιδιά στις καφετέριες τις ώρες των μαθημάτων,για να πάψουμε να βλέπουμε αδιαφορία μέσα από διαδηλώσεις ,εκδηλώσεις και λόγια μεγάλα χωρίς ουσία,για να υπάρχει πάθος και όνειρα..Είμαι υπέρ του Πανεπιστημίου που μπορέι να δώσει όλα αυτά Δεσποινά μου..ΜΠορεί να υπαρξουν τέτοια Πανεπιστήμια;Εγώ θέλω να σας δίνει την αξιοπρέπειά σας και να μετράει την αξία σας από την ώρα που θα περνάτε την Πύλη του..Τίποτε άλλο λιγότερο η περισσότερο από αυτό.
    Καλημέρα κορίτσι μου..Να σαι καλά και διάβασμα έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοίταξε πράγματα, σε εσάς σταματάνε τα μαθήματα με το ζόρι για να γίνουν όλα αυτά που λές ενώ στην Α.Σ.Κ.Τ. προσπαθούμε εδώ και καιρό να καταφέρουμε τουλάχιστον στις συνελεύσεις να σταματάνε τα μαθήματα για να έρχεται και κανένας άνθρωπος μπάς και κάνουμε τίποτα γι αυτή τη ρημάδα τη σχολή! Όσο για τα ιδιωτικά έχεις δίκιο, άμα πληρώνεις, και στα μαθήματα πάς και τους χώρους του Πανεπιστημίου προσέχεις, δυστυχώς έτσι έχουμε μάθει! Το όποιο αγαθό μας παρέχεται δωρεάν το έχουμε για φτύσιμο...
    Τέλος πάντων, Το πτυχίο σου θα το πάρεις και θα πείς και ένα τραγούδι που έχεις και καλή φωνή έχω μάθει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά βλέπω ότι δεν άλλαξαν καθόλου τα πράγματα από τότε που αποφοίτησα εγώ! Βέβαια εμείς δεν χρειαζόμασταν να κάνουμε μεγάλες αποστάσεις για τον καφέ καθότι το ΑΠΘ είναι "μαζεμένο"!

    Φυσικά και θα το πάρεις το πτυχίο, θέλει και ερώτημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρες την αξία στα πράγματα που δημιουργείς κάθε μέρα, είτε λεκτικά(πχ. συναισθήματα στους άλλους) είτε με πράξεις. Βρες την αξία σε ό,τι κάνεις και το να πάρεις το πτυχίο σου θα είναι κάτι που τελικά δε θα βαρεθείς να κάνεις. Ξέρεις πού νομίζω ότι κάνεις λάθος; Ειδικός δεν είμαι. Όμως άμα δε γεμίζεις με αξία τις μέρες σου, η θέληση να διαβάσεις δε θα σου έρθει ποτέ. Όταν δημιουργήθηκε το τραγούδι που έγραψες για την εικονική πραγματικότητα πχ, τότε δόθηκε αξία στη μέρα σου. Έχεις λίγο περισσότερο καιρό που ζεις από εμένα. Ξέρεις τί να κάνεις και πώς να το κάνεις πιθανόν καλύτερο από ό,τι ξέρω εγώ. Άλλωστε όπως είχε πει και κάποιος, "όταν υπάρχει ένα κενό στη ζωή σου γέμισέ το με αγάπη". Αυτό να κάνεις λοιπόν :) Όπως το καταλαβαίνεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρώτο πτυχίο το έκανα Αθήνα, δεύτερο το έκανα Αγγλία. είχα την τύχη στην Αθήνα να πέσω σε πολύ καλούς καθηγητές. Η σχολή μου ήταν θεωρητική. Στην Αγγλία επίσης ήταν θεωρητική. Παρόλα αυτά υπήρχε και ένα τριώροφο κτίριο με εργαστήρια και εγκαταστάσεις που μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε. Υπήρχαν τέσσερις βιβλιοθήκες, εκ των οποίων η μια πάνω από 5 εκατομμύρια βιβλία. Υπήρχαν όλες οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα επιστημονικά έντυπα περασμένα σε σύστημα και μπορούσα να βρω ό,τι πληροφορία ήθελα. Υπήρχαν αίθουσες υπολογιστών ανοικτές 24 ώρες. Και πολλά άλλα που έκαναν τη δουλειά μου πιο εύκολη.

    Στην Αθήνα για να πάρω πληροφορίες από υπουργείο με ανάγκασαν μια φορά να υπογράψω ένα έντυπο ότι δεν θα τις δημοσιοποίησω! Τελικά μου έδωσε τα χαρτιά που ήθελα ο καφετζής του υπουργείου, όχι δεν κάνω πλάκα.

    Σκέφτομαι πόσο πιο καλά θα ήταν τα πράγματα, αν τα ελληνικά πανεπιστήμια είχαν πόρους και το κυριότερο, ξέφευγαν από τα στενά, πολιτικά και κομματικά πλαίσια.

    Αν είναι να γίνουν όπως τα ξένα, χαλάλι να πληρώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου